JiayouChinaJiayouChina

Kemasukan

Perlukah Ejen untuk Belajar di China? Memohon Sendiri dan Mengelak Penipuan

Anda boleh memohon ke universiti China sendiri. Cara memohon terus, yuran yang biasa, cara menyemak surat tawaran dan tanda-tanda penipuan.

5 minit bacaan · Dikemas kini 7 Nov 2026 · Disahkan

Kongsi:WhatsAppFacebookTelegram

Video tentang belajar di China penuh dengan ejen yang menjanjikan kemasukan terjamin dan biasiswa penuh. Ada ejen yang membantu, ada yang mengenakan bayaran tinggi, dan ada yang menipu. Berita baiknya: anda boleh memohon ke universiti China sendiri, dengan membayar yuran universiti itu sahaja.

Cara memohon terus

Peraturan China untuk pelajar antarabangsa (Perintah No. 42 Kementerian Pendidikan, Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Keselamatan Awam) meletakkan kemasukan di bawah tanggungjawab setiap universiti:

  • Universiti menerbitkan panduan kemasukan dan menerima pelajar mengikut syarat dan prosedur di dalamnya (Perkara 11). Panduan kemasukan dan peraturan untuk pelajar antarabangsa mesti diterbitkan di tempat yang mudah dicari pelajar (Perkara 23).
  • Universiti yang membuat keputusan. Universiti menyemak kelayakan dan bukti kewangan anda, menguji atau menilai anda, dan memutuskan siapa diterima. Ia tidak boleh menerima sesiapa yang tidak memenuhi syaratnya (Perkara 12).
  • Universiti menghantar dokumen visa. Untuk visa pelajar, anda memerlukan surat tawaran universiti dan borang yang didaftarkan dengan pihak berkuasa pendidikan (Perkara 35): JW201 atau JW202.

Permohonan terus yang biasa:

  1. Pilih program dan baca syaratnya dalam panduan kemasukan universiti yang terkini. Setiap profil universiti di laman kami dipautkan ke halaman kemasukan pelajar antarabangsanya.
  2. Mohon dalam talian melalui sistem universiti sendiri, contohnya Zhejiang University di intlstudent.zju.edu.cn atau Nankai University di nankai.at0086.cn. Muat naik dokumen dan bayar yuran permohonan: di 39 universiti yang yurannya telah kami semak, jumlahnya 200 hingga 800 CNY.
  3. Ambil ujian atau temu duga yang diminta universiti. Pemohon Sarjana Muda Biasiswa Kerajaan China, dan di banyak universiti pemohon biaya sendiri juga, memerlukan skor CSCA.
  4. Terima keputusan daripada universiti, kemudian surat tawaran dan borang JW201 atau JW202.
  5. Mohon visa X1 atau X2 dengan dokumen itu: lihat panduan visa pelajar kami.

Biasiswa juga begitu. Biasiswa Kerajaan China dipohon dalam talian di campuschina.org, melalui Kedutaan China atau kerajaan negara anda (Jenis A) atau terus dengan universiti China (Jenis B). Biasiswa universiti dan wilayah biasanya dipilih dalam permohonan universiti itu sendiri. Lihat perbandingan biasiswa kami.

Apa yang ejen boleh dan tidak boleh buat

Ejen boleh membantu memilih universiti, menyediakan dokumen, mengisi borang dan membuat susulan. Ini mungkin berbaloi jika anda tidak cukup masa atau kurang yakin dengan bahasa Inggeris atau bahasa Cina anda.

Tiada ejen yang boleh:

  • Menjamin kemasukan atau biasiswa. Universiti dan jawatankuasa biasiswa yang membuat keputusan.
  • Menjadikan anda layak. Syarat umur, pendidikan dan bahasa ditetapkan oleh universiti atau biasiswa. Lihat had umur dan syarat bahasa Inggeris.
  • Bercakap bagi pihak universiti yang tidak memberinya kuasa. Beberapa universiti menyatakan secara terbuka bahawa mereka tidak memberi kuasa kepada mana-mana ejen:
    • Sekolah Antarabangsa Hohai University (Mei 2026) tidak memberi kuasa kepada mana-mana institusi, syarikat atau individu untuk menjalankan aktiviti kemasukan dalam apa-apa bentuk, dan menerbitkan maklumat kemasukan hanya di laman web rasminya.
    • Wenzhou-Kean University tidak memberi kuasa kepada mana-mana institusi atau individu untuk menguruskan kemasukan bagi pihaknya, selepas ada ejen menggunakan namanya untuk menghantar surat tawaran awal palsu dan mengutip bayaran.
    • Shenzhen University menguruskan dan mengepos sendiri semua dokumen kemasukan dan tidak pernah melantik agensi untuk merekrut pelajar. Universiti ini mendapati ada institusi yang memalsukan surat tawaran dan borang JW202nya.

Universiti lain ada yang bekerjasama dengan ejen. Jika seseorang mengaku mewakili sesebuah universiti, minta pejabat kemasukan universiti itu mengesahkannya.

Tanda-tanda penipuan

  • "Bayar deposit untuk mengekalkan biasiswa anda." China Scholarship Council (CSC) pernah memberi amaran bahawa ada organisasi menghantar notis kemasukan Biasiswa Kerajaan China palsu kepada pelajar antarabangsa dan meminta deposit untuk mengekalkan tempat. CSC menasihati pemohon menyemak keputusan dengan pejabat biasiswa di negara sendiri atau dengan universiti China.
  • "Yuran tempat duduk" atau "yuran perkhidmatan" atas nama universiti. Kolej pendidikan antarabangsa Wenzhou University menyatakan ia tidak pernah mengenakannya: yurannya hanya yuran pengajian, penginapan dan yuran permohonan. Kolej ini juga menemui dokumen kemasukan palsu yang memakai copnya.
  • Surat tawaran yang melangkau langkah rasmi. Di Wenzhou University, pelajar yang diterima terlebih dahulu menerima notis bayaran tawaran awal di laman web rasmi universiti. Surat tawaran tanpa notis itu adalah palsu, dan surat tulen mempunyai cop khas kemasukan serta kod bar yang dijana sistem.
  • Bayaran ke akaun peribadi, atau dengan cara lain yang tidak sama dengan notis rasmi universiti.
  • "Kemasukan dijamin", "tiada syarat" atau "biasiswa penuh untuk semua".
  • "Biasiswa" yang sebenarnya hanya diskaun. Minta penjelasan bertulis tentang apa yang ditanggung: yuran pengajian, penginapan, insurans, elaun bulanan? Kemudian bandingkan dengan jenis biasiswa yang sebenar.
  • Desakan untuk membayar atau membuat keputusan hari ini juga.

Yuran dan deposit yang biasa

  • Yuran permohonan, dibayar dalam sistem permohonan universiti.
  • Yuran pengajian selepas tawaran awal, di sesetengah universiti. Pelajar Sarjana Muda Zhejiang University yang menerima tawaran awal membayar yuran pengajian tahun pertama sebelum tarikh yang ditetapkan untuk mengesahkan tempat; bayaran ini tidak dipulangkan jika mereka tidak mendaftar. Pelajar Sarjana Muda yang diterima di Nankai University membayar yuran permohonan 400 CNY dan yuran pengajian penuh sebelum tarikh yang ditetapkan.
  • Penginapan dan insurans, seperti di halaman yuran universiti sendiri. Insurans wajib bagi setiap pelajar antarabangsa.

Sebelum membayar apa-apa, bandingkan dengan halaman yuran universiti itu sendiri. Halaman yuran pengajian kami menyenaraikan yuran yang telah kami semak, masing-masing dengan pautan ke halaman rasmi. Untuk bajet penuh, lihat berapa banyak wang yang diperlukan.

Cara menyemak surat tawaran

  1. Cari pejabat kemasukan pelajar antarabangsa di laman web rasmi universiti dan hubungi sendiri. Jangan gunakan butiran hubungan daripada surat itu atau daripada pengirimnya.
  2. Semak setiap butiran: nama dan nombor pasport, program, peringkat, bahasa pengantar dan tarikh mula.
  3. Pastikan borang JW201 atau JW202 datang daripada universiti bersama surat tawaran. Anda memerlukan kedua-duanya untuk visa.
  4. Untuk perubatan (MBBS), semak bahawa universiti tersenarai dalam senarai Kementerian Pendidikan untuk ambilan anda: lihat panduan MBBS kami.

Bantuan percuma daripada kami

Anda tidak perlu melalui sesiapa. Anda boleh memohon terus ke universiti atau melalui saluran biasiswa rasmi mengikut langkah di atas. Jika anda mahu bantuan memilih universiti dan menyediakan permohonan, minta bantuan permohonan percuma. Nasihat dan bantuan permohonan adalah percuma untuk pelajar, dan kami menghantar butiran anda kepada universiti hanya selepas anda bersetuju.

Dapatkan bantuan permohonan percuma

Beritahu kami apa yang anda mahu belajar. Perunding kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam melalui WhatsApp, Telegram atau e-mel.

Kami berhubung terus dengan pejabat kemasukan pelajar antarabangsa di banyak universiti China.

Dapatkan bantuan percuma

Soalan lazim

Bolehkah saya memohon ke universiti China tanpa ejen?

Boleh. Universiti China menerbitkan panduan kemasukan dan menerima permohonan melalui sistem dalam talian mereka sendiri, manakala Biasiswa Kerajaan China dipohon di campuschina.org. Mengikut peraturan China untuk pelajar antarabangsa, universiti yang memutuskan siapa diterima.

Bagaimana saya tahu surat tawaran saya tulen?

Hubungi sendiri pejabat kemasukan pelajar antarabangsa universiti, menggunakan e-mel atau nombor telefon di laman web rasmi universiti, bukan kenalan yang diberi oleh pengirim surat itu. Surat tawaran tulen datang daripada universiti bersama borang visa JW201 atau JW202.

Adakah biasa membayar deposit selepas diterima?

Di sesetengah universiti, ya. Zhejiang University meminta pelajar Sarjana Muda yang menerima tawaran awal membayar yuran pengajian tahun pertama sebelum tarikh yang ditetapkan untuk mengesahkan tempat, dan tidak memulangkannya jika mereka tidak mendaftar. Bayar hanya seperti yang dinyatakan dalam notis rasmi universiti, jangan sekali-kali ke akaun peribadi.

Apakah yuran tempat duduk (seat fee)?

Bayaran yang diminta sesetengah ejen untuk "menyimpan" tempat anda. Kolej pendidikan antarabangsa Wenzhou University menyatakan ia tidak pernah mengenakan yuran tempat duduk, yuran perkhidmatan atau apa-apa yang serupa: yurannya hanya yuran pengajian, penginapan dan yuran permohonan.

Dapatkan pelan pengajian saya